ΕΠΕΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΚΑΣ
www.epea.gr - Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα » Γραμματεία » Κλασική
Λάμπρος Πόλκας, δ.φ., στην κλασική φιλολογία - Μ.Δ.Ε. στην ηλεκτρονική μάθηση - εκπαιδευτικός στη Δ.Ε.
 
Σχετικά με το epea.gr
Σύσταση
Επικοινωνία
Προσωπικά
Εργασίες ΠαΠει
Εισηγήσεις
ΚΕΓ
ΠΑΚΕ
Ψηφιακά Γράμματα
Κλασικά
Ανθρωπιστικά
Παιδεία
Κλασικές Σπουδές
Νεοελληνικές Σπουδές
Εκπαίδευση
Γραμματεία
Γλώσσα
Μετάφραση
Ενδογλωσσική
Διαγλωσσική
Web 2.0
Ιστολόγια

 


Διδάσκοντας Ομηρο

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ


Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν
Αθήνα, 20/1/94
 

Αν τελικώς δεχτούμε την κάπως σχολαστική διαίρεση των σχολίων σε ιστορικά-γραμματολογικά, σε πραγματολογικά και σε καθαρώς ερμηνευτικά, τότε κατά τη γνώμη μου το βάρος της διδασκαλίας των ομηρικών επών στο Γυμνάσιο θα πρέπει να πέφτει περισσότερο στα ερμηνευτικά σχόλια· με κυριότερο στόχο, όπως ήδη υπαινίχθηκα, να υποψιαστούν οι μαθητές του Γυμνασίου για το πώς ένας, διαμορφωμένος ήδη στις κύριες γραμμές της πλοκής του και στα πρωταγωνιστικά του πρόσωπα, επικός μύθος γίνεται εκ νέου επικό ποίημα και επική ποίηση.

...δείτε περισσότερα

Συνανάγνωση Οδύσσειας και Ιλιάδας

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Ένα από τα σπαρακτικότερα σήματα της οδυσσειακής "Νέκυιας" είναι η απόλυτη αδυναμία σωματικής επαφής του Οδυσσέα με τους αγαπημένους νεκρούς του κάτω κόσμου. Το σήμα αυτό δραματοποιείται κατεξοχήν στη συνομιλία του ήρωα με τη σκιά της μάνας, της Αντίκλειας. Και φαίνεται ότι ο ποιητής της Οδύσσειας το δανείστηκε από την κορυφαία σκηνή της Ιλιάδας, το προσάρμοσε στα δικά του συμφραζόμενα και κατά κάποιον τρόπο το αναβάθμισε.

 

Homer's Odyssey "Nekyia" from Lampros Polkas on Vimeo.

...δείτε περισσότερα

Δεσμοί σε κείμενα για τη διδασκαλία της αρχαίας γραμματείας (ελληνόγλωσσα)

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται κείμενα ελλήνων φιλολόγων, που αναφέρονται σε ζητήματα διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών αλλά και σε γενικότερα  θέματα τα οποία αναφέρονται στις χρήσεις της κλασικής γραμματείας και του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στην εκπαίδευση. Τα κείμενα αντλούνται από το διαδίκτυο.

...δείτε περισσότερα

Δεσμοί σε κείμενα για τη διδασκαλία της αρχαίας γραμματείας (ξενόγλωσσα)


Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται δεσμοί σε ξενόγλωσσα κείμενα  φιλολόγων, που αναφέρονται σε ζητήματα διδασκαλίας των κλασικών γλωσσών (αρχαίων ελληνικών και λατινικών) αλλά και γενικότερα της κλασικής γραμματείας και του πολιτισμού.


...δείτε περισσότερα