ΕΠΕΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΚΑΣ
www.epea.gr - Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα » Νεοελληνικές Σπουδές » Τέχνες & Πολιτισμός
Λάμπρος Πόλκας, δ.φ., στην κλασική φιλολογία - Μ.Δ.Ε. στην ηλεκτρονική μάθηση - εκπαιδευτικός στη Δ.Ε.
 
Σχετικά με το epea.gr
Σύσταση
Επικοινωνία
Εργογραφία
Βιβλία-μελέτες
Κείμενα σε τόμους
¶ρθρα σε περιοδικά
Δημοσιεύσεις
Εφαρμογής
Θεωρητικά
η-βιβλία
Μεταφραστικά
Εισηγήσεις
Συνέδρια
Ημερίδες
Σεμινάρια
Web 2.0
Ιστολόγια
Wikis σχολικά
Wikis ΚΣΕ
Zotero
Flickr
Scoopit
Ιστοσελίδες
Φιλοσοφικός λόγος
1ο Πειραματικό
Διάφορα
Παρουσιάσεις
Τεχνολογικά ΠαΠει

 


Είδωλα καμόντων

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Για τη Νέκυια
του Χρόνη Μπότσογλου

Αθήνα 2002

 

Συνειρμοί λοξοί που θέλουν να γεφυρώσουν τη Νέκυια της Οδύσσειας, αφηγημένη μπροστά στους Φαίακες από τον Οδυσσέα σε εξακόσιους σαράντα στίχους της ενδέκατης ραψωδίας, με τη χειροποίητη Νέκυια του Χρόνη Μπότσογλου, ιστορημένη σε είκοσι έξι συνεχόμενους μεγάλους πίνακες, που προσβλέπουν στο δικό τους μέλλον μέσα από το δραματικό τους παρελθόν.

...δείτε περισσότερα

Κώστας Τσόκλης: Κανένας περίπατος δεν πρέπει να μένει χωρίς αμοιβή

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Θεσσαλονίκη 10/01/1996

Ελλαδική εντοπιότητα ή ξενότροπη παγκοσμιότητα; παράδοση ή νεωτερισμός; συνθήκες πρωτοπορίας ή αναγκαστικής μίμησης; ακαδημαϊκή παιδεία ή βασανισμένη αυθορμησία; πρωτογενές ή δάνειο ταλέντο; ευγένεια ή ευτέλεια των εκφραστικών μέσων; Όπως κι αν έχει το πράγμα, ο Κώστας Τσόκλης θεωρεί τα διλήμματα αυτά, λίγο πολύ, αγοραία, και τα αντιμετωπίζει με προκλητική υποψία· ξεφλουδίζει κατά κανόνα τα παρδαλά στολίδια τους, για να ανακαλύψει, όπου και όταν υπάρχει, τον σκληρό και μαύρο πυρήνα τους.

...δείτε περισσότερα

Εικαστικός απόλογος

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Μουσείο Μπενάκη
6/12/2002

        Δημοσθένης Κοκκινίδης

Δημοσθένης ΚοκκινίδηςΛοξή ματιά ενός φιλότεχνου φιλολόγου με έμμονες προσωπικές ιδέες και ευαισθησίες, τις οποίες εκμαιεύει με το έργο του ο υποκοριστικά συνωνόματος Μίμης Κοκκινίδης

...δείτε περισσότερα

Κουλτούρα και διαμεσολαβητές

Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Διεθνές Συνέδριο
«Κουλτούρα και Κοινωνική Συνοχή»
Θεσσαλονίκη: 10-13/4/1997

Στη ρεαλιστική και ωφέλιμη, κατά τα άλλα, θεωρία της «Aισθητικής της πρόσληψης» αφαιρείται ή υποβαθμίζεται η σημασία ενός ενδιάμεσου κρίκου, ο οποίος επηρεάζει, αποφασιστικά κάποτε, την πρόσληψη της λογοτεχνίας και της τέχνης. Eννοούνται οι εκάστοτε μηχανισμοί διαμεσολάβησης και οι διαμεσολαβητές που τους κινούν. Tούτο σημαίνει ότι, ανάμεσα στην παραγωγή και στην πρόσληψη της κουλτούρας, παρεμβαίνουν κάθε φορά κάποιοι που ρυθμίζουν, περισσότερο ή λιγότερο, την κατανάλωσή της, επιβάλλοντας τον δικό τους «ορίζοντα προσδοκιών» στο καταναλωτικό κοινό.

...δείτε περισσότερα

Πολιτική και πολιτισμός

Δ.N.MAPΩNITHΣ

Eκδήλωση του
Συνασπισμού

Αθήνα, 8/10/1993

Oι λέξεις «πολιτική» και «πολιτισμός» δεν είναι μόνο ετυμολογικώς ομόρριζες αλλά και σημασιολογικώς συγγενείς. Yπό την έννοια ότι η πολιτική παράγει πολιτισμό, αλλά και ο πολιτισμός παράγει πολιτική. Θα μπορούσαμε επομένως να μιλήσουμε στην ιδεατή περίπτωση για κύκλο, στη χειρότερη για φαύλο κύκλο. Tούτο σημαίνει ότι οι ευθύνες μοιράζονται: η ελαττωματική πολιτική προϋποθέτει ελαττωματικό πολιτισμό, και αντιστρόφως. Eπομένως είναι λάθος, ή ρομαντική υπεκφυγή, να θεωρούμε τον πολιτισμό συνεχώς θύμα της πολιτικής.

...δείτε περισσότερα